Mi a teendő, ha teher van az ingatlanon?

Az ingatlan tulajdoni lapján jelzálogjog (hitel), végrehajtási jog bejegyzése is lehet. Ilyenkor is megoldható az ingatlan adásvételi szerződés megkötése, csak különös gonddal kell eljárni. Ne fogadjon el semmilyen szóbeli közlést az ingatlan jelzálog, vagy végrehajtási jogával kapcsolatban. Egyedül a hiteles földhivatali tulajdonlap az, aminek hinni szabad! (lehetőleg ezt is ügyvéd kérje ki, vagy saját maga menjen el kikérni ezt a Földhivataltól. Az eladó által bemutatott tulajdoni lappal kapcsolatban mindig legyen bizalmatlan!

Ugyanígy nem szabad hinni annak, hogy mit mond a jogosultról (bankról, vagy végrehajtóról) Ezeket a kérdéseket mindig első kézből beszerzett információkkal kell tisztázni: Írásban megkérdezni a banktól a végrehajtóról, hogy mekkora az összeg, amivel az ingatlan terhelve van. A választ csak hitelt érdemlő módon közléssel szabad elfogadni.

Variációk az ingatlan adásvételi szerződésre

… jelzáloggal, vagy végrehajtással terhelt ingatlan adásvételi szerződése esetén

    1. A vevő a jogosulttal (bankkal, vagy a végrehajtóval) közvetlenül megállapodik, hogy az eladó tartozásait a leendő vevő fizeti meg és a jogot a tulajdoni lapról ezután kivezetteti.

    2. A vevő és az eladó egymás között úgy állapodik meg, hogy a vételárat egy ügyvédi letét számlára teszi a vevő és az ügyvéd megfelelő feltételek fenállása esetén fizeti ki a jogosultat.

A jelzáloggal, vagy végrehajtással terhelt ingatlan értékesítése az eladónak is rejt kockázatot, mert csak akkor kapja meg a vételár őt megillető részét, ha a jogosult kivezetteti az értékesítést megakadályozó bejegyzéseit.

A vevő különös lehetőségei:

Lehet, hogy a bank, vagy – a végrehajtón keresztül – a jogosult szeretné minél hamarabb látni a pénzét. Meg kell próbálni velük megállapodni: Ha valamivel kisebb összeget kapnak, de azt pár napon belül, akkor adnának-e némi kedvezményt? Mindenképpen meg kell próbálni! NIncs veszíteni való, de lehetséges, hogy jónéhány százalékot le lehet alkudni.

Scroll to top