Szerkezetkész családi ház megvásárlása

Kérdés

Vásárolnék egy ingatlant 16 mFt értékben. Az lakóház már majdnem teljesen elkészült, de természetesen nincs lakhatási engedély. Vajon ilyen esetben milyen illetéket kell fizetnem? A telek után jár-e a 100 %-os illetékkedvezmény, ha vállalom, hogy 4 éven belül lakhatási engedélyt szerzek? Jár-e a 4 millió forintig érvényes 50 %-os illeték kedvezmény?

Válasz

A megoldást kezdjük azzal, hogy mit jelent az, hogy a ház “majdnem teljesen elkészült”.
Az az ingatlan szerkezetkész, amelyiknek állnak a falai, tető már kész és nyílászárók is a helyükön vannak. Félkész az a ház, amelyikben már a villany, víz, gáz és fűtésszerelés is készen állnak a falon belül, de nincsenek a szerelvények felszerelve. Kulcsrakész az a ház, ahol festés-mázolás is és a burkolás is elkészült.

Illeték szempontjából lakásnak minősül már a szerkezetkész épület, ha az lakás céljából készült.

Miért fontos mindez?

Az adásvételi szerződésben célszerű a telket és a házat külön-külön feltüntetni. Ha a telek értékét magasan (de azért a realitás határian belül!) állapítják meg a felek, akkor arra lehet illetékmentességet kérni azzal a feltétellel, hogy négy éven belül lakhatási engedélyt megszerzi az új vevő. Ezzel az telek értékének 4 %-át meg lehet takarítani. Sajnos, ha az állapot meghaladja a szerkezetkész állapotot, akkor erre már nincs lehetőség. Akkor 4 mFt-ig 2 %, 4 mFt felett 4 % az illeték.

Vállalkozó által új lakás értékesítése céljából épített lakás 15 mFt-ig illetékmentes. 15 mFt feletti rész illetékköteles. Ha a házat olyan építtetőtől venné meg, aki elkezdte az építkezést, de bármilyen okból az félbemaradt, akkor nem jár ez a kedvezmény.

Már csak egy dolgot kell tisztázni. Mi minősül új lakás építésnek?
azt az alapozási munkálatoktól kiindulva teljes egészében újonnan építették vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér beépítéssel építették (kivétel: családi-, és ikerház) Nem minősül új lakásnak tehát, ha korábban is lakóingatlanként volt nyilvántartva az épület.

Scroll to top