Földterület átruházása elővásárlási joggal

Az állam rácsaphat a földekre?

Igen! Elővásárlási joga van.

2010. szeptember 1 től földterület eladása esetén az államnak elővásárlási joga van.

Ha ingatlan átírás célja az, hogy földterületet, vagy tanyát adjon el valaki, akkor ezt be kell jelenteni az államnak. Az állam a megfelelő szervezete segítségével az ingatlant felvásárolhatja. A felvásárolt földterületeket aztán haszonbérbe adással, vagy fiatal családok gazdálkodásának támogatására hasznosítja.

A rendszer a földterületek, tanyák árának felhajtására is jótékony hatással lesz, mert garantáltan nem fognak alacsonyabb árat írni a felek ingatlan adásvételi szerződés megkötésekor. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor az állam felé sem lehet utólag árat emelni. Sokan az illeték és a személyi jövedelemadó megfizetése alól úgy bújtak ki eddig, hogy a valódi értéknél kevesebbet írtak az ingatlan adásvételi szerződésbe. Tegnaptól ez már kockázatos lett. A szabály nem csak földterület, hanem tanya vásárlása esetén is érvényes.

Földterület ingatlan adásvételi szerződés kiskapu

A törvény így szól:

"elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén"

Fűr Zoltán, a Földbróker szakértője szerint: Ha valaki először résztulajdont szerez, akkor utána már nem kell felajánlani az államnak elővásárlásra az ingatlant.

Ami még várat magára

Nem lehet különbséget tenni bármely uniós tagállam két állampolgára között. Ez a rendelet tehát külön nem írja, hogy a külföldiek ingatlan adásvételi szerződésénél a szabályt figyelembe kell venni. De ez még nem aktuális. A külföldiek földterület szerzését jelenleg moratórium korlátozza, amire a kormány hosszabbítást kért. Feltehetőleg a moratórium lejártára már lesz olyan szabály, ami erre is figyelemmel lesz. A leggyakrabban helyben gazdálkodás, állandó lakcím (és helyben tartózkodás), mezőgazdasági végzettség és időnként nyelvismeret feltételeit emlegetik a médiákban, mint a külföldiek föld vásárlásának korlátját. Kérdés: mi lesz a sok zsebszerződéssel?

Scroll to top