Energetikai tanúsítvány

Mit kockáztat, aki nem készíttet energetikai tanúsítványt?

Az ingatlan zöldkártyáról szóló kormányrendelet kötelezővé teszi ez energetikai tanúsítvány elkészíttetését minden 30 m2-nél nagyobb ingatlanra. (akad néhány kivétel: fűtetlen ipari csarnok stb.) A rendelet vonatkozik tehát hétvégi házra és lakható tanyára is.

Tévedés azt hinni, hogy mivel a földhivatal bejegyzi enélkül is az adásvételt, nem is szükséges a tanúsítvány! Szerencsére az adásvétel nem támadható meg azzal, hogy nincs hozzá ingatlan zöldkártya, tehát a szerződés érvényben lesz, de nem ez a kockázat.
Az energetikai tanúsítvány hiánya akkor is szabálysértés, ha ennek jelenleg közvetlen szankciója törvényben nincs meghatározva és az adásvételi szerződés érvényes.
Rosszabb viszont, hogy amennyiben az adásvételi szerződésben felek úgy nyilatkoznak, hogy az energetikai tanúsítványt elkészíttették, és átadás átvételre is került, akkor ez már magánokirat hamisítás is.

Honnan tudják a hatóságok, hogy hiányzik az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványt csak képzett szakemberek készíthetik államilag elismert igazolvánnyal készíthetik. Az energetikai tanúsítvány elkészültét be kell jelenteniük egy központi adatbázisba. A nyilvántartások összevezetésével – a helyrajzi számok alapján – egy egyszerű számítógépes eljárás néhány perc alatt az ország összes adásvételi szerződését ki tudja listázni a hiányzó zöldkártyákat. Hogy mikor futtatják le a programot? Van-e ilyen program? Érdemes-e kockáztatni? Ezt az olvasóra bízom…

Az energetikai tanúsítványt az eladónak kell elkészíttetni és átadnia a vevő részére.

A tanúsítvány az érvényben levő rendelet szerint, elsősorban az épület egészére állítható ki. Természetesen, ha az épületben több különálló rendeltetési egység/lakás található, a tanúsítvány kiállítható a lakásokra is, de minden esetben fel kell mérni az épület egészét külső szerkezeti szempontból, valamint fel kell mérni a lakást is, figyelembe véve a lakás sajátságos adottságait (emeleti szint, elhelyezkedés, fekvés, energiafogyasztás stb.).
Az épület, valamint a lakás pontos felmérési adataiból számított eredmények alapján kerülhet kiállításra a tanúsítvány.

A helyszíni szemlén a társasház és a lakás felmérése, vázlatszintű alaprajz készítése (ha nem áll rendelkezésre tervdokumentáció) 1.5-2 órát vesz igénybe.
A felmérés adatai összesítésre kerülnek, majd egy programtáblázatba visszük be az adatokat, amihez a hozzárendelésre kerülnek a szerkezeti elemek szabványértékei, szorzói stb.
Az előkészített programtáblázat adatait fő energetikus kollégánk ellenőrzi, és egy kész egészre dolgozza össze.
Ez a munkafolyamat 2 munkatárs 3 nap alatt játszódik le.
Jelenleg egy meglévő, nem új építésű átlag ingatlan esetén az energetikai tanúsítvány kiállításának menete a következő:

 • Kiszállás, kötelező helyszíni szemle, gépészeti, szerkezeti, villamos fogyasztási felmérés
 • Energetikai igazoló számítás elkészítése (kötelező melléklete a tanúsítványnak)
 • Vázlatszintű alaprajz készítése, ha nincs rendelkezésre álló tervdokumentáció (legalább alaprajz az épületről)
 • Energetikai tanúsítvány kiállítása
 • Energetikai tanúsítvány:

  Az energetikai tanúsítvány kiállítási díja (kormányrendelet által meghatározott.)

  Az ingatlan zöldkártya elkészítéséhez szükséges komplett engedélyezési v. kiviteli tervdokumentáció, kötelező energetikai melléklettel + felelős műszaki vezető nyilatkozata az egyezőségről.

  Ez az újabb építésű házaknál szinte természetes, de régebbi építésű lakásoknál, családi házaknál leggyakrabban ezt pótolni kell. Teljes ház alaprajzát fel kell venni.

  Itt kérhet árajánlatot:

   Az Ön neve:*
   E-mail címe:
   Telefonszáma:*
   Az ingatlan pontos címe:*
   Az ingatlan típusa
   Szintek száma:
   Alapterület:* m2
   A következő kérdésre a robotok ellen van szükség
   Milyen nap jön hétfő után?
   Egyéb információk:

   Mivel segítheti az ingatlan zöldkártya elkészítését?

   Az utóbbi két-három év energia számláival. Nem kell mindegyik, elegendő az éves elszámoló számla.