Ingatlan csere, vagy 1 éven belüli adás-vétel

A törvény cserének értelmezi az egy éven belüli lakás eladást és vételt.

Az ilyen esetekben illeték kedvezmény jár. A kedvezmény mértékét a törvény így határozza meg:

“(3) Lakástulajdonok egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt ingatlanok – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete.”

“(5)100 Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete. Ha a magánszemély vevő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, illetve értékesít, akkor az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakásvásárlással szemben a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező – egyetlen értékesítést lehet figyelembe venni.”

Értelmezzük!

A legfontosabb: csak lakás esetén vehető igénybe ez a kedvezmény!

Példa 1.

Az eladó elad egy lakást (például 8 mFt értékben), majd egy éven belül újat vásárol (Például 6 mFt értékben) akkor az illeték alapja 2 mFt. Fontos látni, hogy akkor is kell illetéket fizetni, ha a vásárolt lakás olcsóbb, mint az eladott! Igaz ez a csere esetén is.

Példa 2.

Az eladó elad egy lakást (például 6 mFt értékben), majd egy éven belül újat vásárol (Például 8 mFt értékben) akkor az illeték alapja 2 mFt. Csere esetén is.

Példa 3.

Az eladó két lakást adott el: először 7 mFt, a később 4 mFt értékben. A megvásárolt ingatlan 7 mFt. Az illeték alapja ebben az esetben 3 mFt, mert a közvetlenül megelőző értékesítést kell figyelembe venni.

Példa 4.

Az eladó először 6 mFt értékben adott el egy ingatlant, majd vásárolt egyet 7 mFt értékben, de később 4 mFt értékben eladott egy másikat. (A vásárlástól számított egy éven belül.) Az illeték alapja ebben az esetben 1 mFt, mert a közvetlenül megelőző , vagy a vételt közvetlenül követő értékesítés közül azt kell figyelembe venni, amelyik illeték szempontjából kedvezőbb.

Példa 5.

Az eladó 3 mFt értékben vásárolt, de 7 mFt értékben adott el, akkor az illeték alapja a 3 mFt. (tehát nincs illeték levonási lehetőség, mert a különbség nagyobb lenne, mint a vásárolt ingatlan illetéke.)

Példa 6.

Az eladó eladott egy lakást 6 mFt értékben és üdülőt vásárolt 7 mFt értékben. Az illeték alapja így 7 mFt, mert csak lakások közti csere, vagy adásvétel esetén vehető igénybe a különbség számítás.

Példa 7.

Összeköltözők. Egy eladó elad egy lakást 4 mFt értékben, a másik szintén elad egyet 6 mFt értékben. Ketten együtt vásárolnak egy lakást (50-50 % tulajdonrésszel), aminek az értéke 10 mFt. Mindkét vevőnél az illeték alapja 1-1 mFt lesz, mert a vásárlás értéke és az eladás között különbség van. Csak akkor lenne illetékmentes, ha az eladásnak megfelelő 40-60 % lenne a tulajdoni hányaduk.

Bonyolultnak tartja?

Kérjen számítást az Ön egyedi esetére.

  Név:*
  Tárgy:
  E-mail:*
  Telefonszám:
  Ön ebben az ügyben
  Az ingatlan
  Az adásvételhez
  Választás!
  Kérem, feltétlenül adja meg az ingatlan értékét,
  hogy a legjobb ügyvédi árajánlatot meg tudjam küldeni!
  Az ingatlan értéke* (Ft)
  Hol van az ingatlan?*
  Kérem, részletesen írja le, hogy mi a kérdése:
  A következő kérdésre a robotok elleni védelem miatt van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Budapesti ügyvédet tudunk ajánlani, ezért csak olyan érdeklődést várunk, amiben budapesti aláírás minden félnek megfelel. (Külföldön történő aláírás megoldható!)
  Figyelem!
  Budapesttől nagy távolságra levő ügyfelek kérdéseit csak akkor áll módunkban megválaszolni, ha Ön egyben megbízást is ad a szerződésre. Olyan ügyekben ne keressenek, amit más ügyvéd készített, vagy más ügyvédet kíván megbízni.
  Viszont tudjuk, hogy ügyvédi díjban a legjobbat tudjuk kínálni.