Vigyázni kell az ingatlan árának megállapításánál

Ha az ingatlan adásvételi szerződésbe a piaci ártól lényegesen eltérő árat írnak be, akkor az adóhatóságnak jogában áll a szerződésben levő értéket felülbírálni.

A kisebb eltérések esetén 10-20 % általában nincs ennek kockázata, de célszerű ezekben az esetekben is felkészülni és az adásvételi szerződésbe beírni, hogy mi az oka a piaci ártól való eltérésnek. Az általános indokokat nem szükséges a szerződésbe írni: Ilyen indok lehet a gazdasági világválság, a közlekedésben történt jelentős változás stb. Ezeket utólag is könnyen lehet igazolni. Viszont, ha bármi olyan körülmény adódik, ami a későbbiekben nehezen igazolható, akkor ezt a szerződésbe bele kell foglalni. Ilyen lehet például veszélyes hulladék a telken. Az ingatlan értékét csökkentő körülmények elhárításáról célszerű a számlát megőrizni. Ugyancsak célszerű ilyen esetben az ingatlan adásvételt követő valamennyi beruházást számlával igazolható módon dokumentálni. (Nyílászáró csere, fűtési rendszer korszerűsítése, villany-, víz- vezetékrendszer cseréje stb.)

Fontos figyelni arra is, hogy amennyiben az ingatlan a piaci érték 50 %-ánál kisebb áron cserél gazdát, akkor az adóhatóság ezt már ajándékozásnak minősítheti. Az ingatlan ajándékozás – az egyenesági rokonságot leszámítva – minden esetben sokkal magasabb illetékkel jár, mint az adásvétel.
Ez bizonyos esetekben igen hátrányos lehet, mert elképzelhető szélső esetben, hogy egy 4 mFt-os lakás esetén 2 % helyett akár 10 % lesz az illeték. Mivel felmerülhet ebben az esetben a színlelt szerződés is, így akár bírságokkal, pótlékokkal is járhat az ingatlan adásvétel.

Ha biztosra akar menni, kérjen hivatalos értékbecslést itt!

  Az Ön neve:*
  E-mail címe:
  Telefonszáma:*
  Az ingatlan pontos címe:*
  Az ingatlan típusa
  Szintek száma:
  Alapterület:* m2
  A következő kérdésre a robotok ellen van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Egyéb információk:
  Scroll to top