Illeték kedvezmény

Kérdés:

“Vennék egy 9,7 milliós ingatlant lányomnak, hogy ne kelljen kollégiumot, vagy albérletet fizetnie. Úgy gondoltam, hogy megveszem és nekiajándékozom úgy, hogy haszonélvezeti jogom megmaradjon. Az ajándékozás illetékmentes ugye?”

Miért nem javaslom így?

Ha ezzel a megoldással ajándékozza a lányának az ingatlant, akkor illetékfizetési kötelezettsége keletkezik még akkor is, ha az ajándékozás egyenesági rokonok közt illetékmentes. Több, mint 220 ezer forint!

Ugye Ön jobban csinálná?!

Erről szól ez a tanulmány. Kattintson ide, ha nem szeretne hibázni!

Kérdés:

Unokám lakást venne. Most meg is talált egyet, a teljes vételárat készpénzben odaadnám neki. Hogyan csináljuk legjobban, hogy ne legyen belőle gond?

Miért nem javaslom így?

Azért, mert, ha így járnak el, akkor majdnem 1,2 millió forint személyi jövedelemadót kellene fizetnie az unokájának.

Milyen egyszerű hiba!

Kattintson ide, ha nem szeretne hibázni!

Kérdés:

“Van egy ingatlan a nevemen. Kb 5 mFt-ot ér. Én vennék egy másikat Eladhatom-e édesanyámnak 5 millió forintért. Ő csak ennyit tud adni és így nem kotyavetyélem el egy idegennek kb ugyanennyi pénzért. Több mint 10 éve enyém az ingatlan, így úgy tudom nekem semmit nem kell adóznom. Édesanyámnak mit és mennyit kell fizetni?”
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Több hibát is elkövetne így.

Ha az édesanyja a vevő, akkor neki illetéket kell fizetnie. Ráadásul még akkor is kell energetikai tanúsítványt készíttetni, ha családon belül történik az adásvétel. Ez újabb 30 eFt körüli kiadás. Ön ugyan illetékmentes lenne ha egy éven belül ugyanilyen lakást venne, de az édesanyja által befizetett illetékkel nem lehet mit kezdeni.
A megoldás, hogy Ön ajándékozza oda édesanyjának a lakást. Ez illetékmentes. Ön vásárol egy ingatlant, arra pedig befizeti az illetéket. Ez ugyanannyi lenne, mint amit az édesanyja fizetne érte. Mégis van egy megoldás, amivel az Ön illetékét 20 – 30 eFt-tal lehetne csökkenteni. Nem sok megtakarítás, de legalább a költözködés kijön belőle.

Szeretne Ön is az illeték terhére költözködni?

“Fiatal házasok vagyunk. Most jöttünk ki az egyetemről. Minden forint számít. Szeretnénk a lehető legkevesebb adóval és illetékkel megúszni annak a kis lakásnak a megvásárlását, amit 6.5 mFt-ért néztünk ki magunknak.”

Jó hírem van!

Lehet, hogy Önöket illetékkedvezmény illeti meg! Legyen nászajándék az a 40 ezer forint, amit kérvényezni kell, de biztos megkapják. A kérvény megfogalmazását bízzák az ügyvédre!

Kérdés:

Megvásárolom élettársam 9,5 millió Ft értékű lakóingatlanjának 50%-át. 28 éves vagyok, van a nevemen egy 3 millió Ft értékű, örökölt lakás 1/3-a, de át fogom íratni testvérem nevére. Adásvétellel, vagy ajándékozással csináljam?

Van a különbség!

Az ajándékozás és az adásvétel közt 50 ezer forint a különbség illetékben. Figyelembe vettem az egy éven belüli vételt és eladást, a testvérek közti ajándékozás 5 %-os illetéket. Nem volt figyelembe vehető az Ön életkora miatti kedvezmény.

Az olvasók jó része rosszul szavaz, ha az ajándékozás vagy az adásvétel között kellene látatlanul döntenie.

Hogy Ön jól döntsön!

Erről szól ez a tanulmány. Kattintson ide, ha nem szeretne hibázni!

Ha mégis bizonytalan, akkor kattintson ide!

Takarítson meg az illetéket és/vagy adót úgy, hogy árengedménnyel hozzájut egy lehetőségekről szóló kiadványhoz!

Ha megveszi, akkor nem csak egy tanulmányt kap, hanem egy kupont is. A kupont felhasználhatja bármely ügyvédi szolgáltatásra.