Ingatlan maffia módszer

Ingatlan csalás módszer másként

Még az eladót is be lehet csapni…

A célközönség azok az eladók, akik el szeretnék adni az ingatlant. A módszer lényege az, hogy magukat ingatlan befektetőknek kiadó ál-ügynökök keresik fel azokat, akik el akarják adni az ingatlanukat. Felajánlják, hogy az ingatlant megveszik, de csak abban az esetben, ha saját ingatlan értékbecslőjük értékeli fel az ingatlant. Ezzel kapcsolatban alá is írnak egy szerződést, amiben az ingatlan értékbecslésére húsz és ötvenezer forint összegben be is szednek díjat. Az ingatlan értékbecslés valóban el is készül. Ezután jön a hidegzuhany. Az állítólagos befektető cég az ingatlant lényegesen alacsonyabb áron hajlandó csak megvenni. Így az eladók – természetesen – nem adják el az ingatlant. Viszont – mivel az “értékbecslés” valóban elkészült – annak díját már nem lehet visszakövetelni.

A megtévesztett eladók ezután természetesen már elolvassák azt a szerződést, amit az ingatlan adásvéleléhez, illetve az ingatlan értékbecsléséhez készítettek. Ebben pedig egyértelműen olvasható, hogy az “ál-vevő” nem köteles azt az árat megadni, amit a saját értékbecslője állapít meg. Egyszerűen nincs vételi kötelezettség megadva.
Sajnos a másik gondot pedig az jelenti, hogy az ingatlan értékbecslést ezt követően semelyik bank részére nem lehet odaadni, mert azok ezt nem fogadják el. Az így elkészített értékbecslést tehát csak a leendő vevőknek lehet bemutatni, ami sovány vigasz arra, hogy több tízezer forintot fizettek érte.

Az ingatlan csalás ilyen módszerét azzal lehet elkerülni, hogy szerződéskötéskor alaposan elolvassák a szerződést. Ha nincs vételi kötelezettsége a vevőnek akkor már eleve gyanús a módszer. De akkor sem lehetnek teljesen nyugodtak az eladók, ha erre kötelezettséget vállal a leendő vevő, mert akkor még az ingatlan értékbecsléssel is lehet játszani. Ha az értékbecslés lényegesen a tényleges piaci ár alatti értéket hoz ki, akkor az eladók lesznek azok, akik azt mondják, hogy ezen az értéken mégsem adják el az ingatlanukat. Ebben az esetben nagyon nehéz bizonyítani azt, hogy az értékbecslés készült irreálisan alacsony áron. Másik értékbecslés kell hozzá és az ügyet csak bírósági úton lehet érvényesíteni. De ki az, aki ezért az összegért hajlandó az elvesztett pénznek megfelelő összeget ismét kockáztatni, hogy évek múlva azzal a tudattal tudjon lefeküdni, hogy a bíróság is neki adott igazat. A tudat viszont kevés. Ebből nincs pénz. Feltehetőleg nem is lesz, mert addigra az ilyen cégek már rég hetedhét határon túl vannak a pénzzel együtt.

A dolgot mégsem szabad szó nélkül hagyni. A rendőrségen tett feljelentésnek van némi hatása. Igaz, hogy az ilyen ügyeket a rendőrség bűncselekmény hiányában nem vizsgálja érdemben a rendőrség, mert nehezen bizonyítható a törvénytelenség. De ha a feljelentések sorban érkeznek ilyen jellegű beadványok, akkor már lehet látni a maffia-szerű összefonódást és legalább a további hasonló eseményeket meg lehet előzni.

Tanulság: Szakemberrel nézesse át az összes szerződést, amit aláír!

Scroll to top