Újabb (rém)hírek az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

2013. januártól az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos szabályokban két lényeges változás várható a tervezetek szerint.

  • A hirdetésekben fel kell tüntetni az ingatlan energetikai besorolását;
  • Használt lakások energetikai tanúsítványa nem 10, hanem csak 3 évig lesz érvényben.

A hirdetésekben történő feltüntetés feltehetőleg a kisebbik probléma, mert aki valóban el akarja adni a lakását, az előbb-utóbb rákényszerül arra, hogy a tanúsítványt elkészítse. Könnyebbség viszont, hogy a hirdetéshez nem kell energetikai tanúsítvány, hanem csak a besorolást kell beleírni. Ez annyit jelent, hogy beleírható a hirdetésbe egy “saccolt” érték is, és amikor komollyá válik az adásvétel, akkor elkészíti az eladó a zöldkártyát. Ennek az a kockázata, hogy aki nem jól sorolja be az ingatlanát, akkor a tényleges felmérés után lehet, hogy kénytelen lesz árat engedni a vevőnek. A súlyosabb problémát az jelentheti, ha eltérés esetén hamis tartalmú hirdetés miatt meghurcolják az eladót. De talán ennyire még nincs rossz erkölcsi állapotban az ország, hogy ilyen esetben a “megsértődött” vevő hatósághoz fordulna.

Súlyosabb érvágás viszont, hogy a tanúsítvány 10 helyett csak 3 évig lesz érvényben. Ez különösen a nagy értékű, vagy nehezen értékesíthető ingatlanok esetében lesz probléma, mert ha nem sikerül 3 éven belül eladni, akkor új energetikai tanúsítványt kell készíteni. (igaz, hogy ezt elegendő lesz már az adásvételi szerződéskor elkészíteni, és nem kell a hirdetés előtt ezzel foglalkozni, mert 3 év alatt nem változik meg a lakás energetiakai besorolása, ha nem történik benne ilyen jellegű felújítás.)

Scroll to top