Kiskorú ajándékozása és a gyámhivatal

Kérdés

Szabályosan jártam-e el akkor, amikor kiskorú gyermekem részére úgy vásároltam ingatlant, hogy képletesen készpénzt adtam neki, amiből az ingatlant ő vette meg, de ténylegesen közvetlenül a gyermek nevére írtam úgy, hogy az adásvételi szerződést, mint gondviselője helyette írtam alá? A gyámhivataltól nem kértem hozzájárulást a saját haszonélvezeti jogom bejegyzésére, mivel ez nem szükséges.

Válasz

Nem szabad félvállról venni a kiskorú gyermek megajándékozását.

Ha úgy történik az adásvétel, hogy a gyermek – formálisan – a szülőtől kap pénzt egy ingatlan megvásárlására, akkor maga a készpénz ajándékozás is lehet alapja annak, hogy illetéket kelljen fizetni. (Az egyenesági rokonok közt történő ajándékozás illetékmentessége az ingatlanokra vonatkozik, a készpénz ajándékozásra nem!) Ha nagy értékben készpénzt ajándékoz, akkor azt egy erre rendszeresített formanyomtatványon 30 napon belül be kell jelenteni! Ha a bejelentést megtette, akkor ebből a szempontból szabályosan járt el. A problémát az jelenti, hogy ebben az ügyben járhatott volna el megfontoltabban, úgy, hogy ezt az illetékfizetési kötelezettséget ki lehetett volna kerülni.

A kérdés másik része – vagyis, hogy kellett volna-e valamilyen gyámhivatali eljárás – sokkal érdekesebb. A kérdés felvetőjének igaza van abban, hogy gyámhivatali engedély nélkül ez a jogügylet lebonyolítható, de ahogy a kérdező és ügyvédje megoldotta, már ellenkezik a Polgári Törvénykönyvvel.

Mindennek ellenére elképzelhető, hogy a földhivatali bejegyzés megtörténik és semmi gond nem lesz belőle, de képzeljünk el egy olyan szituációt, amikor – bármilyen okból – az eladó mondja azt, hogy “mégsem akarom eladni a lakást és csináljuk vissza az egészet”. És arra hivatkozik, hogy a szerződés a PTK szabályait megsértve jött létre, tehát jogszabályellenes és emiatt semmis.

Ha biztosra szeretne menni, akkor bízza olyan ügyvédre az ingatlan adásvételi szerződés készítést, akinek gyakorlata van az ilyen ügyekben, ismeri és tudja a gyámhivatal kötelezettségeit a témában.

  Név:*
  Tárgy:
  E-mail:*
  Telefonszám:
  Ön ebben az ügyben
  Az ingatlan
  Az adásvételhez
  Választás!
  Kérem, feltétlenül adja meg az ingatlan értékét,
  hogy a legjobb ügyvédi árajánlatot meg tudjam küldeni!
  Az ingatlan értéke* (Ft)
  Hol van az ingatlan?*
  Kérem, részletesen írja le, hogy mi a kérdése:
  A következő kérdésre a robotok elleni védelem miatt van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Budapesti ügyvédet tudunk ajánlani, ezért csak olyan érdeklődést várunk, amiben budapesti aláírás minden félnek megfelel. (Külföldön történő aláírás megoldható!)
  Figyelem!
  Budapesttől nagy távolságra levő ügyfelek kérdéseit csak akkor áll módunkban megválaszolni, ha Ön egyben megbízást is ad a szerződésre. Olyan ügyekben ne keressenek, amit más ügyvéd készített, vagy más ügyvédet kíván megbízni.
  Viszont tudjuk, hogy ügyvédi díjban a legjobbat tudjuk kínálni.
  Scroll to top