Nem kell tranzakciós adót fizetni

Az ingatlan adásvétel leggyakrabban banki pénzmozgással jár. Egy 15 milliós adásvételnél a tervezet szerint 15 ezer forintos tranzakciós illetéket kell fizetni. Ez olyan kiadás, amire mind az ingatlan eladónak, mind a vevőnek fel kell készülnie. Ilyen mennyiségű pénz általában bankban van, tehát akár készpénz felvétellel, akár átutalással történik a vételár megfizetése az 1 ezrelékre tervezett tranzakciós adóval mindkét félnek számolnia kell. Ha belegondolunk, nem is rossz bevétel lesz ez az államnak! 15 milliós ingatlan pénzmozgásai legalább 30 ezer forintot hoznak az államháztartásnak!

A most napvilágra került tájékoztatás szerint a törvénytervezet úgy rendelkezik, hogy a hitellel történő vásárlásnál a hitel felvételére és törlesztésére nem kell tranzakciós adót fizetni. Ha valaki 15 milliós ingatlant 8 milliós hitellel vásárolja meg, akkor ennek illeték vonzata 8,000 Ft-tal lehet kevesebb. Ráadásul a hitel törlesztéskor sem kell kifizetni ezt az illetéket. Ha a 8 millió helyett kamattal mondjuk 11 milliót fizet a vásárló, akkor ez 11 eFt tranzakciós adó megtakarítással járna.

Cikkünk a törvénytervezet megjelenése előtt készült. 2012. július 7-én. Hiteles információkkal az illetéktörvény módosításakor újra jelentkezünk.

Scroll to top