A férj adóssága viszi el a feleség házát?

Olvasói kérdés:

“Férjem többé, kevésbé vétlenül adósságba verte magát. Nincs munkahelye, az én jövedelmemből élünk. Semmi vagyontárgy nincs az Ő nevén. Viszont van olyan ingatlan, ami kizárólag az én nevemen van, amit házasságunk ideje alatt örökléssel szereztem. Igaz lenne, amit hallottam: mivel a felesége vagyok, ezért az ő adóssága rajtam is behajtható? Lehetséges, hogy a bank a saját nevemen levő ingatlanon fogja behajtani a férjem adósságot?”

Válasz:

Értelmezzük először is, hogy mi lehet a jogalapja annak, hogy a “bank” a feleség kizárólag saját nevén levő ingatlanak végrehajtásával megkísérelheti a követelés érvényesítését.

Amikor az adósság keletkezett, akkor ezt úgy kell tekinteni, mintha arról a másik házastárs tudott volna. Kivétel lehet az, hogyha a adósság létrejöttekor, maga a jogosult (példánkban, aki a hitelt nyújtotta) tudott, vagy tudnia kellett volna arról, hogy ehhez Ön nem járult hozzá.
Ha az adósság létrejötte az élet mindennapi szükségleteinek fedezése körében került sor, akkor ezt úgy kell tekinteni, hogy a felelősség akkor is terheli Önt, ha például abból autót vettek, de a forgalmi engedélyben nem szerepel csak az adós – példánkban a férj – neve.

A törvények szerint a házasság ideje alatt vagyonközösség áll fenn. Ez a vagyonközösség mindaddig fenn is áll, amíg a házassági életközösség megszűnése után a vagyon megosztása meg nem történik. A vagyonközösség olyan szintig igaz, hogy a feleség saját különvagyonával, vagy a házasságban szerzett közös vagyonával is felel a férj adósságaiért. Nem csak a vagyon közös, hanem az adósság is.

Röviden:

Mivel az adósság a házasság ideje alatt keletkezett, Ön a szerződéskötéskor nem tiltakozott a szerződés aláírása ellen úgy, hogy erről a hitel nyújtója tudott volna, így az adósságért Ön teljes külön és közös vagyonával felel. Sajnos így a jogosult kezdeményezhet végrehajtást a feleség ingatlanára is.

Ha ilyen gond van, akkor Önnek ügyvédre van szüksége!

Kérjen ügyvédi ajánlatot a segítségre itt:

  Név:*
  Tárgy:
  E-mail:*
  Telefonszám:
  Ön ebben az ügyben
  Az ingatlan
  Az adásvételhez
  Választás!
  Kérem, feltétlenül adja meg az ingatlan értékét,
  hogy a legjobb ügyvédi árajánlatot meg tudjam küldeni!
  Az ingatlan értéke* (Ft)
  Hol van az ingatlan?*
  Kérem, részletesen írja le, hogy mi a kérdése:
  A következő kérdésre a robotok elleni védelem miatt van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Budapesti ügyvédet tudunk ajánlani, ezért csak olyan érdeklődést várunk, amiben budapesti aláírás minden félnek megfelel. (Külföldön történő aláírás megoldható!)
  Figyelem!
  Budapesttől nagy távolságra levő ügyfelek kérdéseit csak akkor áll módunkban megválaszolni, ha Ön egyben megbízást is ad a szerződésre. Olyan ügyekben ne keressenek, amit más ügyvéd készített, vagy más ügyvédet kíván megbízni.
  Viszont tudjuk, hogy ügyvédi díjban a legjobbat tudjuk kínálni.
  Scroll to top