Új építésű lakás illetéke

Az illetéktörvény erről így rendelkezik:

26. § (1)

f.) a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett – ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített – 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának,ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a 21. § (1) bekezdés szerint megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt;

A bekezdés megfogalmazása szerint első ránézésre úgy tűnik, hogy 15 millió forint feletti értékű új lakóingatlan vásárlása esetén 15 mFt-tal csökkenteni kell az adóalapot.

Ez nem így van! (sajnos)

“…nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne…”

A 15 mFt értékű ingatlan megvásárlásakor 4 mFt-ig 2 % az adó mértéke, 4 mFt feletti részre pedig 4 %. vagyis az összes adó 520 eFt. Tehát ennyivel csökkenthető az illeték.
Konkrét számokkal:
20 mFt értékű ingatlan illetéke 720 eFt.
Ezt csökkenthetjük az 520 eFt-tal, tehát az illeték 200,000.- Ft lesz.

Bonyolultnak tűnik? Kérjen segítséget itt!

  Név:*
  Tárgy:
  E-mail:*
  Telefonszám:
  Ön ebben az ügyben
  Az ingatlan
  Az adásvételhez
  Választás!
  Kérem, feltétlenül adja meg az ingatlan értékét,
  hogy a legjobb ügyvédi árajánlatot meg tudjam küldeni!
  Az ingatlan értéke* (Ft)
  Hol van az ingatlan?*
  Kérem, részletesen írja le, hogy mi a kérdése:
  A következő kérdésre a robotok elleni védelem miatt van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Budapesti ügyvédet tudunk ajánlani, ezért csak olyan érdeklődést várunk, amiben budapesti aláírás minden félnek megfelel. (Külföldön történő aláírás megoldható!)
  Figyelem!
  Budapesttől nagy távolságra levő ügyfelek kérdéseit csak akkor áll módunkban megválaszolni, ha Ön egyben megbízást is ad a szerződésre. Olyan ügyekben ne keressenek, amit más ügyvéd készített, vagy más ügyvédet kíván megbízni.
  Viszont tudjuk, hogy ügyvédi díjban a legjobbat tudjuk kínálni.
  Scroll to top