Kockázat ingatlan ajándékozásnál

Van, aki ajándékozással próbál kibújni az alól, hogy az ingatlant adóssága miatt elárverezzék.

Azt feltételezik, hogyha az ingatlant elajándékozzák (mondjuk kiskorú) gyermeküknek, akkor a gyerekektől nem lehet visszavenni az ajándék ingatlant.

Ez tévedés. Az ajándékozási szerződés megtámadható, ha rosszhiszeműség, vagy fedezetelvonás bizonyítható.

Ha az eljárás megindult, akkor bármilyen lépés kockázatos lehet. Ha az ingatlanon már teher (jelzálogjog, végrehajtás, elidegenítési tilalom) is van, akkor viszont szinte nincs mit tenni. Az ingatlant értékesítve a követeléseket kiegyenlítve lehet menekülni a helyzetből.

Ha még nem kezdődött ilyen eljárás, akkor az ingatlant magasabb értéken lehet értékesíteni (adásvételi szerződéssel) és az eladási árat még “szabadon” lehet az adósság rendezésére esetleg másik ingatlan megvásárlására fordítani.

A befolyt díjat semmiképpen nem szabad készpénzben átadni más családtagnak, mert akkor ott komoly SZJA fizetési kötelezettség keletkezhet. A készpénz ajándék – amennyiben meghaladja a szokásos mértéket- SZJA köteles a megajándékozottnál!

De a törvényhozók itt is kinyitottak egy kiskaput. (Nem “úgy felejtették”, hanem szándékosan megalkották azt a lehetőséget, hogy ellenőrzött körülmények közt, de adómentesen hogyan lehet tetszőleges nagyságrendű pénzt átadni.)

De ez már külön téma. Ha biztonságban szeretné tudni ügyeit, akkor szakértő ügyvédet bízzon meg, amelyik az ilyen részletekre is figyel!

Kiskapu az ajándékozónak:

Az ajándék az ajándékozó részéről is visszakövetelhető, amennyiben az a körülmény, amelyre tekintettel adta, nem következik be, vagy meghiúsul.

Scroll to top