Hogyan bukhatnak le az eladók, ha nincs energetikai tanúsítvány?

Az ingatlan zöldkártya elkészíttetése az ingatlan eladójának a kötelessége. Az elkészült energetikai tanúsítványt a vevő részére át kell adni.

Ha a vevő erről lemond, vagy igazolja, hogy átvette, de ez ténylegesen nem történt meg, akkor ki büntethető meg?

Megítélésem szerint ebben az esetben mindkét fél, tehát az eladó és a vevő is megbüntethető lenne. Az eladó a törvény be nem tartása miatt szabálysértést követ el, de ha annak tudatában írnak alá adásvételi szerződést, hogy tudják, hogy nem készült ilyen, de mégis ennek ellenkezőjét állítják, akkor magánokirat hamisítás kérdése is felvethető.

Hogyan tudja ellenőrizni a hatóság, hogy elkészült-e az energetikai tanúsítvány? A Földhivatal egyelőre nem ellenőrizheti, mert az ingatlan átírás feltételeit tartalmazó törvényt nem módosították. Tehát a Földhivatal köteles bejegyezni az ingatlan tulajdonos változást akkor is, ha nincs ingatlan zöldkártya.

De az energia tanúsítványt a készítő szakembereknek egy központi adatbázisba is be kell tölteni. Így a hatóságnak elvileg lehetne rálátása arra, hogy melyik ingatlan átírás történt meg anélkül, hogy energetikai tanúsítványt készült volna. Mivel azonban jelenleg a két nyilvántartás nincs összekapcsolva, így ez az ellenőrzés nehézkes.

Melyik hatóság ellenőrizhet?

A NAV-nak és a Földhivatalnak erre nincs jogosítványa.
Jogosultság nélkül pedig a hatóság nem tehet semmit. (Egy tilosban parkoló autót sem büntethet meg a NAV, mert nincs erre jogszabályi felhatalmazása.)

Melyik hatóság büntethet?

A törvényben jelenleg nincs szankcionálási lehetőség. Tehát ezek alapján egyik sem. Viszont van egy általános szabály, miszerint ez szabálysértésnek minősül és eszerint szankcionálható bárki. Előzetes hírek szerint 2013-tól már kiegészül ez a törvény a szankciókkal is, és várhatóan hozzáigazítják az ingatlan nyilvántartásról szóló rendeleteket és törvényeket is.

Ne kockáztasson!

Se eladóként, se vevőként ne kockáztasson!
Vevőként különösen ne írjon alá olyan valótlan tartalmú adásvételi szerződést, amiben hamisan úgy nyilatkozik, hogy a tanúsítványt átvette!

Rendeljen meg itt energetikai tanúsítványt! Országos hálózat!

  Az Ön neve:*
  E-mail címe:
  Telefonszáma:*
  Az ingatlan pontos címe:*
  Az ingatlan típusa
  Szintek száma:
  Alapterület:* m2
  A következő kérdésre a robotok ellen van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Egyéb információk:
  Scroll to top