Júliustól már a hirdetéshez is kell energetikai tanúsítvány

Mielőtt a hirdetésre térnénk…

Az ingatlan zöldkártya elkészítését mindenki szeretné elkerülni. Ez nem véletlen, hiszen ez lakásonként 15 – 50 ezer forintos többlet kiadást jelenthet.
Sokan abban gondolkoznak, hogy mivel az ezzel kapcsolatos szankcionálási lehetőség csak 2013. elejétől lesz érvényes, megkockáztatják megbeszélni a vevővel, hogy mindketten úgy nyilatkoznak, hogy az energetikai tanúsítvány elkészült, de ténylegesen nem készíttetik el.
Az ilyen megállapodás nem csak hogy hibás, hanem olyan kockázatokat rejt, amit a felek nem mérnek fel. A szabálysértést ugyanis az eladó követi el, de magánokirat hamisítással a vevő is megvádolható, ugyanis hamis tartalmú magánszerződést kötött az eladóval.
A szankcionálás tehát a jelenlegi jogszabályok alapján is megtörténhet, nem kell megvárni a 2013-as új rendelet hatályba lépését.
De hogyan juthat a hatóság tudtára, hogy nem készült energetikai tanúsítvány, ha a földhivatal minden gond nélkül bejegyzi az ingatlan átírást akkor is, ha az energetikai tanúsítvány meglétét a tulajdoni lapra történő bejegyzéskor nem kérik?
A válasz egyszerű: Az energetikai tanúsítványt csak olyan szakember készítheti, akinek erre jogosítványa van. Az erre szakosodott szakember viszont az elkészült tanúsítványt egy állami adatbázisba köteles feltölteni. Nehezen képzelhető el, hogy az állam lemondana arról, hogy a szabálysértési bírságot kiszabhassa. Most, amikor már csak a levegővételt nem adóztatják meg.

A hirdetésről:

Mivel 2012 júliustól kötelező lesz az ingatlan hirdetésben is feltüntetni az ingatlan energetikai besorolását újabb felület lesz, ahol nyíltan lehet látni, hogy ki az aki ki akar bújni a törvényi kötelezettség alól.

Ne kockáztasson!

Rendelje meg az energetikai tanúsítványt országos hálózattal rendelkező energetikai tanúsító csoporttól!

  Az Ön neve:*
  E-mail címe:
  Telefonszáma:*
  Az ingatlan pontos címe:*
  Az ingatlan típusa
  Szintek száma:
  Alapterület:* m2
  A következő kérdésre a robotok ellen van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Egyéb információk:
  Scroll to top