Illeték csere esetén

Így szól a törvény:

Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. E bekezdés alkalmazásában nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga. Ha az értékkülönbözet nagyobb a vásárolt lakástulajdon forgalmi értékénél, az illeték alapja a vásárolt lakástulajdon forgalmi értéke.

Értelmezése:

Egy nehezen elfogadható rendelkezés ez, mert akkor is kell illetéket fizetni, ha vásárolt ingatlan értéke kisebb, mint az eladott ingatlané.

Mindegy, hogy a vásárolt, vagy az eladott lakás a drágább!

Egy másik érdekessége a törvénynek, de ezt már könnyebb elfogadni:

Ha valaki elad egy lakást 50 mFt-ért, de két darab 15 mFt-osat vásárol, akkor 20 mFT az adó alapja.
De, ha 50 mFt-ért adja el, ellenben csak 15 mFt-ért vásárol, akkor a különbség elvileg 35 mFt lenne, de ilyen esetben a vásárolt ingatlan, vagyis a 15 mFt az illeték alapja, és nem 35 mFt.

Talán könnyebb elfogadni ennek a törvénynek a szabályait, ha úgy fogja fel, hogy ez egy illeték kedvezmény. Ha ingatlant vásárolna, akkor mindenképpen kellene illetéket fizetni, de a fizetendő illeték csökkenthető az eladott ingatlan illetékével.

Scroll to top