Ingatlan adásvétel gyámhatósági közreműködéssel

Kérdés:

Idős nagymamám mentálisan nincs tisztában dolgokkal. Gyermekei gondozzák. El lehet-e adni a nagymama tulajdonában levő házat? Gondolom szakvélemény kell az elmeállapotáról, ezenkívül gyámság alá kell helyezni?

Válasz

Nagykorú személy esetén gondnokság a megfelelő jogi kategória. A hozzátartozó kezdeményezhetik a gondnokság alá helyezési pert, vagy amennyiben a gyámhatóság hivatalból szerez tudomást az mentális problémákkal, úgy a gyámhivatal is kezdeményezheti az eljárást. A bírósági eljárásban kell kérni szakértői véleményt, ott amennyiben megállapítják, hogy nagymama valamennyi vagy egyes tárgykörökben nem beszámítható, úgy gondnokság alá helyezik. Ha az megtörtént, akkor szükséges, hogy kérjék, gondnoknak a családtag legyen kijelölve. A nagymama érdekeit az ügyész képviseli majd.

A bírósági eljárás hosszú folyamat. Ezt jóval az eladás előtt meg kell kezdeni, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor a vevő már jelentkezik.

Azért célszerű ügyvéd közreműködése a gondnokság alá helyezési perben, mert az eladási árral a családtagok nem rendelkezhetnek szabadon. A legjobb pozíció eléréséhez feltétlenül kérjen ügyvédi segítséget!

Scroll to top