Elővásárlási jog folyamata

Kérdés:

“Üdvözlöm!
Egy …. osztatlan földterület ….. részével rendelkezem, a tulajdonosa vagyok öröklés útján. Jelenleg az egyik tulajdonos használja, aki mellesleg nem is szólt arról, hogy kukoricával vetette be az egész területet.
Szeretném eladni az én részemet. Mi a teendőm, ha van egy érdeklődő?
Ha ő tesz vételi ajánlatot, minden tulajdonos társat értesíteni kell, vagy elegendő kifüggeszteni a vételi ajánlatot az önkormányzatnál? 15 nap múlva, ha nem érkezik rá elővásárlási jog, eladható?

Válasz:

Osztatlan közös tulajdonban a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van. Ezt fel kell ajánlani nekik határidőhöz kötve.
Két törvényi elővásárlási jog konkurál, az első az osztatlan közös tulajdon miatt Ptk. alapján, a másik a földtörvény alapján, az első esetben kell megküldeni a tulajdonostársaknak az ajánlatot, majd (az első eredménytelensége esetén) ezt követően a földtörvény alapján hirdetmény útján közölni kell az elővásárlásra jogosultakkal.Ha ezen határidőn belül nem jelentkezik valamelyik tulajdonostárs, hogy élne az elővásárlási jogával, akkor az ingatlant Ön szabadon értékesítheti.
Az ingatlant csak olyan áron adhatja el, amilyen áron az elővásárlási jogot felajánlotta. Ha több tulajdonostárs jelentkezik, hogy élne ezzel a jogával, akkor Ön választhatja meg, hogy melyiknek adja el az ingatlant. Ekkor már Ön nem állhat el az eladási szándékától.

Érdekes körülmény, hogy az ingatlant jelenleg más műveli. Van-e elbirtoklás osztatlan közös tulajdonban? De ez külön bejegyzés…

Scroll to top