Kiskorú hogyan vehet ingatlant

A kiskorú jogilag cselekvőképtelen

A kiskorú személy, döntéseit sajátmaga nem képes meghozni, saját ügyeiben mérlegelésre nem képes. Emiatt sajátmaga nem köthet szerződést vagy nem tehet más jognyilatkozatot, mert a szülők (esetleg gyám) felügyelete alatt áll.

Ingatlan adásvételi szerződést a szülő köthet

12. § Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be...

A szerződést és egyéb jognyilatkozatokat a felügyeletét ellátó szülők együttesen tehetnek. Ezt a Családjogi törvény határozza meg.

Értelmezés:

Mivel a kiskorú gyermek nem cselekvőképes, ezért adásvételi szerződést sem írhat alá sem eladóként sem vevőként.

72. § (1) A szülői felügyeletet a szülők együttesen gyakorolják - ellentétes megállapodásuk hiányában akkor is, ha már nem élnek együtt.

A kiskorú gyermeknek jövedelme sem lehet, ezért Önmagában képtelen egy ingatlan megvásárlásához elegendő fedezetet előteremteni. Logikus viszont, hogy előfordulhat, hogy a szülők azt szeretnék, hogy mégis a gyermek vegye saját nevére az ingatlant. Az ügylet lebonyolításához ilyenkor be kell szállnia egy teljesítési segédnek, aki pénzt ad a gyermeknek, hogy az meg tudja venni az ingatlant.

A teljesítési segéd

Gondolni kell a későbbiekre! Ha egy fiatalkorú adásvételi szerződésben egy ingatlanban tulajdonjogot szerez, akkor az ingatlan esetleges értékesítésénél már nem elegendő a szülők aláírása.

Kiskorú, csak gyámhivatali engedéllyel vehet és adhat el ingatlant.

A gyámhivatal megköveteli a hivatalos értékbecslést.

Országos értékbecslő szakértői hálózattal az Önhöz legközelebbi szakember végzi az értékbecslést. A legkönnyebben itt rendelheti meg:

  Az Ön neve:*
  E-mail címe:
  Telefonszáma:*
  Az ingatlan pontos címe:*
  Az ingatlan típusa
  Szintek száma:
  Alapterület:* m2
  A következő kérdésre a robotok ellen van szükség
  Milyen nap jön hétfő után?
  Egyéb információk:
  Scroll to top